Plantering

Plantering

Plantering och omplantering av krukväxter till Lechuza

Vid omplantering till Lechuza krukor utsätts växterna för stress. Var därför uppmärksam på väderomslag (kyla/värme) och i synnerhet på vattentillgången. Vid omplantering av växter, så rengör växtens rotsystem från lera och jord utan att skada rötterna. Skär bort trasiga rötter med en skarp kniv eller sax. Plantera växten på ungefär samma nivå i LECHUZA krukan som i den förra krukan.

Ett tips: Klipp ner växten med upp till en fjärdedel. Detta minskar bladförlusten, men förhindrar den inte helt och hållet. Beskärningen bidrar till att växten anpassar sig snabbare och bättre till den nya krukan.

Under de första 8 – 12 veckorna vattnar du genom jorden. Vattensystemet måste dock fyllas på, men inte mer än att vattenmätaren visar att vattenbehållaren är fylld. Efter 8 – 12 veckor, har rötterna trängt ner till vattenbehållaren och växterna klarar sig själva. Nu vattnar du genom röret intill vattenmätaren. När vattenmätaren visar att vattnet i magasinet under de kommande dagarna sjunker, så har rötterna nått ner till vattenbehållaren. Vattenmätaren behöver inte alltid visa att magasinet är fullt. Det är tillräckligt om endast tredjedel av reservoaren är fylld.

Hur förbereder jag mina krukväxter bäst för vintern?

Bästa skyddet mot vind, regn, snö och direkt solljus, får du på en täckt terrass. Ställ samman krukorna, så håller de sig varandra varma. Täck krukorna med t.ex. jute-, filt- eller fleecetyger, halm, eller kokosmattor. Det skyddar rötterna mot alltför stora temperatursvängningar.

Även ett torrt skikt av blad, halm, barr eller kompost eller täckbark skyddar bra. Var noga med att endast använda luftgenomträngliga material. För att skydda dina krukväxter från kalla golv, ställ krukorna på träskivor eller frigolit.

Hur tar jag hand om mina krukväxter under vintern?

Även under vintern avger blad och barr vatten. Men vid låga temperaturer kan växterna inte ta upp vatten från vattenmagasinet. Under denna tid på året vattnar du genom jorden. Vattna endast under frostfria dagar och inte för mycket åt gången.

Kan jag använda LECHUZA krukor både inom- och utomhus?

LECHUZA krukor med avtappningsplugg går utmärkt att använda utomhus. Vid placering utomhus ta bort den röda dräneringspluggen som finns i botten på krukan, så att regnvatten kan rinna ut.
Används krukan inomhus, skall pluggen sitta kvar.

Material och underhåll

LECHUZA är huvudsakligen tillverkade av slagfast polypropylen (PP). Krukorna målas också. Även tillbehören som t.ex. handtag och bevattningssystemet är mestadels gjorda av PP.
De lackerade krukorna och handtagsramen på insatserna består av ABS plast. Den genomskinliga vattenindikatorn som visar vattennivån är gjord av polykarbonat (PC).

LECHUZA planteringskärl är 100 procent återvinningsbara. De källsorteras som hårdplast.

Krukorna rengörs bäst med en mjuk trasa och ett milt tvättmedel. Använd inte starka rengörings- eller lösningsmedel.

Klarar krukorna frost och UV strålning?

Krukorna alla vädertyper, även en vinter med snö och kyla. De är UV-resistenta och behåller sin finish i många år.

Tillbehör hjulställningar

För CLASSICO 43-70 och QUADRO storlek 43 och 50 finns hjulställningar. Dessa försvinner och syns knappt under kärlet och gör det lätt att flytta även mycket tunga krukor. Även för Cubico 30 och 40 premium och trendserien Cubico Cottage, Cubico Color 30 och 40 finns hjulställningar.

Vad är Lechuza PON?

LECHUZA-PON är ett oorganiskt växtsubstrat för krukväxter som medföljer varje kruka och läggs i botten på planteringskärlet.

Bevattningssystemet

Monteringen av LECHUZA bevattningssystem beskrivs i bruksanvisningen som kommer med varje kruka. Bevattningssystem kan i princip användas för alla växter.



Det finns inga produkter att visa i denna kategori.